Ez a számláló a poszt nézettségét mutatja. Mindenképp olvasd el ezt a posztot a részletekért.
nov
17

Mártással a legegyszerűbb étel is ízletesebb. A csupasz főtt tészta leöntve, reszeltsajttal megszórva, sütőben összesütve gyors, finom fogás. A sült-, főtt húsoknak ünnepi jelleget ad a szép, mártásos csészében tálalt pikáns öntet. Kísérletezzünk bátran, egyéni ízt varázsolva, a könnyen, gyorsan elkészíthető étel-kiegészítőkkel!






Kezdjük az alapoknál, a fehérmártással, amit fantáziánk és fűszerpolcunk tartalma szerint variálhatunk kedvünkre. Mindegyikre érvényes, lassú tűzön főzni, állandóan kevergetni, amúgy gyorsan elkészülnek.

 

Besamel=fehér mártás

5 dkg vajat pezsgésig hevítünk, 5 dkg liszttel simára keverjük. 5 dl, apránként hozzáadott tejjel elkeverjük, enyhén sózzuk. Összeforraljuk, takarékon mártás sűrűségűre főzzük. Ezt az alapmártást használjuk különböző ízesítőkkel. Pl.: apróra vágott zöld fűszerekkel, paradicsompürével, reszelt sajttal, mustárral, curryvel, apróra vágott vörös-, vagy fokhagymával, fűszerpaprikával.

 

Vadasmártás

Enyhén sós vízben, 1 babérlevéllel főzzünk meg 2-2 szál sárgarépát, petrezselyem gyökeret, kis fej karalábé felét, kisebb zellergumó negyedét. Ha puha, kivéve a vízből, botmixerrel pépesítsük. 1 evőkanál olajból, 1 csapott evőkanál lisztből világos rántást készítünk, levéve a tűzről simára keverjük a zöldségek főzőlevéből 1-2 kanállal. Hozzákeverjük a zöldségpürét, visszatesszük a tűzre. Ízesítjük sóval, cukorral, borssal. Kevergetve kellő sűrűségűre főzzük, ha szükséges, a főzőlével hígítjuk.

 

Mártás sültekhez

1 evőkanál olajon 1 evőkanál lisztet megfuttatunk, vöröshagymakrémet belekeverve, tejfölt, borsot, vegetát, cukrot hozzáadva, vízzel hígítva összefőzzük. Színezzük Piros-arannyal. Átforralva, meleg mártásként kínáljuk.

 

Gyors mártás sült-, főtt húshoz

1,5 dl vizet forralunk, belemorzsolunk 1 db pörköltkockát. Ízesítjük e teáskanál vöröshagymakrémmel, 1-1 mokkáskanál mustárral, cukorral, 1 evőkanál tejföllel. Összeforraljuk, ráöntjük a húsra.

 

Sajtmártás

10 dkg vajból, 3 dkg liszttel halvány rántást készítünk, fölengedjük 2 dl tejjel. Simára keverjük, sózzuk, őrölt szerecsendiót szórunk bele. Levéve a tűzről 3 tojás sárgájával elkeverjük, 5 dkg reszelt sajttal tovább keverjük. A habbá vert tojásfehérjét is beledolgozzuk.

 

Fűszeres paradicsommártás

5 szem paradicsomot lobogó-forró vízbe mártunk, majd lehúzzuk a héjukat, és négybe vágjuk. 1 evőkanál olajon 1 kis fej apróra vágott vöröshagymát dinsztelünk, hozzáadjuk a paradicsomokat, puhára, pépesre főzzük. 2 gerezd zúzott fokhagymát, sót, borsot, cukrot, bazsalikomot keverünk hozzá. Üvegbe töltve, hűtőben tárolva, folyamatosan használhatjuk makarónihoz, pizzához, szendvicshez, húsokhoz.

 

Fokhagymamártás

5 dkg margarint hevítünk, benne 1 evőkanál lisztet halványra futtatunk. Hozzáadunk 3-4 gerezd zúzott fokhagymát, kevés húslevessel simára keverjük. Ízesítjük sóval, cukorral, mustárral, almaecettel, borssal. Annyi húslevest öntünk hozzá, hogy folyékony mártást kapjunk. Összeforralva, melegen tálaljuk mindenféle halhoz.

 

Sajtmártás hidegen 

3 evőkanál tejfölt 1 mokkáskanál mustárral, sóval, borsikafűvel elkeverünk, majd 5 dkg reszelt sajtot dolgozunk bele.

 

Tojásmártás

5 db keményre főtt tojás sárgáját kikaparjuk, csipet sóval, porcukorral, mustárral, borssal és 1 doboz kefirrel simára keverünk.

A szószok hasonlóan a mártások, remek kísérői a főfogásoknak, de önálló, diétás ételként is megállják a helyüket. Gyorsan, könnyen elkészíthetk. E kanalaznivaló étkek átmenetet képeznek a mártás és a főzelék között. Egészséges, étvágygerjesztő kiegészítők, ne hagyjuk ki a repertoárunkból!

Családom kedvence a paradicsomszósz.

 

Paradicsomszósz húsgombóccal, töltött paprikával

Hozzávalók: Kis üveges paradicsom püré, 1 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 4 db húsos fehér paprika, 25 dkg darált hús, 2 dl rizs, 1 tojás, só, borsikafű, majoránna, 1 teáskanál vöröshagymakrém, 1-2 evőkanál cukor.

A főtt rizst összekeverjük a darált hússal, tojással, fűszerekkel, kb. 1 mokkáskanál sóval, hagymakrémmel. A kicsumázott paprikák hegyét kissé bevágjuk, hogy töltéskor levegőt kapjanak, így több fér bele. Megtöltjük a töltelékkel, a maradékból gombócokat formálunk. Forró, sós vízbe tesszük. Ahogy feljönnek a gombócok a víz felszínére, még kb. 15 percig takarékon, lefedve főzzük. Tálra szedjük a gombócokat és a paprikákat, a főzőlét használjuk a szósz hígításához. Közben a lisztből, olajból világos rántást készítünk, elkeverjük a paradicsom pürével, majd folyamatos keverés mellett szűrünk a főzőléből annyit, amennyi a főzelék sűrűségéhez kell. Ha nagyon sűrűsödik, még adjunk hozzá a léből. Cukrozzuk, sózzuk, összefőzzük, külön kínáljuk a gombócokat és a paprikákat.

 

Gyümölcsszószok

Bármilyen friss-, mirelit, vagy konzerv gyümölcsöt használhatunk. A főzés idő a friss gyümölcsnél értelemszerűen több egy kicsit, mint a feldolgozottaknál.

A fél kg tisztított, tetszés szerint darabolt gyümölcsöt annyi vízben tesszük föl főni, amennyi ellepi, hangulatunk szerint vaníliával, vagy szegfűszeggel, fahéjjal együtt. Ha puha, lazán áttörhetjük krumplinyomóval, úgy benne a fazékban, de maradhat darabos is, ahogy tetszik. Áttörve szószosabb. 1 púpozott evőkanál lisztet 2 evőkanál cukorral elkeverünk, ehhez adunk 3 evőkanál tejfölt. Csomómentesre keverjük, a forró főzővízből apránként keverjünk hozzá 2-3 evőkanállal. Apró lukú szűrőn keresztül, folyamatosan keverve öntsük a főtt gyümölcshöz. Igen itt 3 kéz kellene, de egy kis ügyeskedéssel megoldható. Összeforraljuk, ha kell, hígítjuk. Bundás kenyérrel, rántott burgonyával, sült virslivel, vagy bármi más előző napi hússal, de magában is finom.

 

Így készül egresből is a szósz, vagy egy egészen finom, habos változatban:

Habos piszkeszósz /egres/

A fél kg megtisztított piszkét kevés vízben föltesszük főni, 1 zacskó vaníliás cukorral. 2 tojás sárgáját 3 evőkanál liszttel, 1 teáskanál cukorral habosra keverjük, a főzőléből szűrünk rá néhány kanállal, amivel simára keverjük. Hozzáadjuk a főtt piszkéhez, folyamatosan keverve átforrósítjuk. A kemény habbá vert tojásfehérjéből külön lábasban forralt vízen galuskákat szaggatunk, óvatosan megforgatva pár percig főzzük, majd tálaló tálba szedjük. Ráöntjük a kész mártást.

 

Sóskamártás

Fél kg sóskát folteszünk főni, kevés vízzel. Sózzuk, ha friss, elturmixoljuk. Közben 2 evőkanál tejfölt 1 evőkanál liszttel, 2 evőkanál cukorral simára keverünk, egy kis vízzel hígítva, folyamatos keverés mellett szűrjük a sóskához. Összefőzzük, majd melegen tálaljuk tojásételek, krokettek mellé.

 

Sodók, öntetek bolondíthatják meg az édességeket. A szikkadt kalács szeletelve, átforrósítva, leöntve egy illatos édes öntettel a váratlan vendéget is feldobja.

 

Tejszínes málnaöntet

30 dkg málnát 3 evőkanál cukorral, 1 zacskó vaníliás cukorral összeturmixolunk. Hozzáöntünk 3 dl tejszínt, amivel tovább turmixoljuk. Máris tálalható. Hűtőben 1,2 napig eltartható.

 

Vanilíamártás  

3 tojás sárgáját 4 evőkanál cukorral habosra keverünk. Beledolgozunk 1 dl tejet. 4 dl tejet felforralunk fél rúd vaníliarúddal, vagy 1 zacskó vaníliás cukorral, majd habverővel keverve hozzáöntjük a cukros tojáshoz. Takarékon, folyamatosan keverjük, főzzük sűrűsödésig. Végül 1 diónyi vajjal fényesre keverjük. A tojásfehérjét másra használjuk, ehhez nem kell.

Ugyanígy készül a kávémártás, csak az 5 dl folyadék aránya: 3 dl tej, 2 dl kávé, vanília nélkül.

 

Borsodó

2,5 dl fehérbort 1 mokkáskanál reszelt citromhéjjal felforralunk. 2 tojássárgáját 4 evőkanál cukorral, 2 evőkanál citromlével, 1 dl vízzel simára keverünk, majd egy nagyobb lábasban forró víz fölé tesszük, és állandó keverés mellett öntjük hozzá a forró bort. Habverővel kevergetve takarékon sűrűre főzzük. A keményre felvert tojáshabot beledolgozzuk, és melegen tálaljuk. Ha később tálaljuk, addig tartsuk forró vízgőz fölött.

Nálunk hétfőn mindig főzelék van. Ez régi, családi hagyomány: hétfő főzelék, kedd a vasárnapi menü „följavítva”, szerda-péntek tészta nap, csütörtök zöldséges egytál étel, szombat-vasárnap nehezebb húsos, kelt tésztás étkek készülnek. Ezért jót tesz a gyomornak a hétfői főzelék.

 

Közös kedvencünk a krumplifőzelék, amit gyerekkoromban tojásfőzeléknek hívtam, mert sok főtt tojás volt benne, ezért nagyon szerettem. Csodálkoztam, amikor elárulták, hogy a rendes neve ennek krumplifőzelék.

 

Krumplifőzelék tojással

Hozzávalók: fél kg krumpli, /az se baj, ha burgonya/ 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 babérlevél, fejenként 1 tojás, kb. 2 csapott teáskanál só.

A megtisztított, kockára vágott krumplit a babérral, sóval föltesszük annyi vízben főni, amennyi ellepi. Az olajból, lisztből világos rántást készítünk, belekeverjük a tejfölt, hozzáadunk egy kis forró főzőlét, amivel simára keverjük. A megfőtt krumplit a főzőedényben átnyomkodjuk a krumplinyomóval, vagy villával, és hozzászűrjük a tejfölös rántást. Jól elkeverjük, amikor forrni kezd, takarékra vesszük, és egyenként beleütjük az egész tojásokat. Ezzel még kb. 10 percig főzzük. Óvatosan keverjük meg, hogy a tojások ne ragadjanak le, de ne is nyomódjanak szét.

 

Zöldborsó főzelék

2 evőkanál olajon fél kg zöldborsót, enyhén sózva, fedő alatt, takarékon ráncosodásig párolunk. Ekkor 2 evőkanál cukrot, 1 púpozott evőkanál lisztet szórunk rá. Folyamatosan keverjük, hogy le ne ragadjon, és felöntjük 2 dl vízzel, amivel gyorsan simára keverjük. Tovább hígítjuk 2 dl tejjel, majd kellő sűrűségűre főzzük. Időnként kevergetni kell, ki ne fusson, le ne ragadjon.

 

 

Spenót főzelék

Hozzávalók: Kb. fél kiló friss, vagy mirelit spenót /paraj/, 5 dkg margarin, só, bors, 1 gerezd fokhagyma,

1 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, 1 dl tej.

A megtisztított, összeturmikszolt spenótot, vagy a fölengedett mirelit parajt margarinon, fedő alatt megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymát, és kevés vizet adunk hozzá. Közben a lisztet a cukorral, tejjel simára keverjük, és a spenóthoz szűrjük. Kellő sűrűségűre összefőzzük. Saját ízlés szerint dominálhat az édes, vagy a sós íz, de kell bele mindkettő ízesítő.

 

A répafőzelék is emberi táplálék, ha jól ízesítik.

 

Sárgarépa főzelék

Hozzávalók: 3 db közepes répa, 5 dkg margarin, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál cukor, só, 1 dl tej, petrezselyem zöld.

A répát legyalulva, sózva a margarinon, fedő alatt puhára pároljuk. Rászórjuk a cukrot, elkeverjük, majd a lisztet, is, és simára keverjük. Gyorsan felengedjük egy kevés vízzel. Folyamatosan keverjük, nehogy összecsomósodjon. Beleöntjük a tejet, tetejére az összekötött petrezselyem zöldet. Ezt a végén egyben kivesszük a főzelékből.

Ugyanígy, ugyanilyen ízesítéssel, ilyen módon készül a zöldborsó, a karaláb főzelék is.

 

A sós főzelékek közül zöldbabot főzött a legtöbbet. Hát gyerekként néha untam, de most már újra szeretem.

 

Zöldbab főzelék:

Hozzávalók: Fél kg. Zöldbab, 2 dl tejföl, 30-40 dkg füstölt bordaporc, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt,

1 babérlevél, só.

A bordaporcot a babbal, babérlevéllel föltesszük főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Célszerű kuktát használni, hogy gyorsabb legyen. Ha puha mindkettő, kivesszük egy tálba a füstölt porcot, féretesszük a tálaláshoz. Megkóstoljuk a lét, csak ezután sózzuk, mert lehet, hogy a füstölt porcból elég só főtt ki. Az olajon a liszttel világos rántást készítünk, simára keverjük a tejföllel, hozzákeverünk egy kis forró főző vizet. Ezt simára keverve szűrjük a főzelékhez. Tovább keverjük csomómentesre. Készre főzzük. A főtt bordaporccal kínáljuk.

 

Szárazbab főzelék

Legjobb előző este beáztatni fél kg babot. Másnap se bízzuk a múló időre, tegyük kuktába a leszűrt babot új vízzel, /amennyi jól ellepi, de ne leveshez készüljünk/ babérlevéllel, nyers füstült csülökkel, sonkadarabbal, vagy csak bordaporccal. Forrástól számítva 1,5 óra múlva levesszük a tűzről, hagyjuk kiszuszogni magát a kuktának, az után nyissuk föl. A húst szedjük ki külön tálba, abban fogjuk asztalra tenni. Készítsünk rántást 1 evőkanál olajból, 1 púpozott evőkanál lisztből, amibe 1 teáskanál vöröshagymakrémet is keverünk. Kevés hideg vízzel fölengedjük, szűrőn keresztül a főtt babhoz öntjük, simára keverjük, felforraljuk, majd takarékon, fedő nélkül, kellő sűrűre főzzük. Utánízesítjük, majoránnával, borsikával, sóval. Tejfölt kínálunk mellé.

 

Sárgaborsó főzelék

20 dkg sárgaborsót annyi vízben fölteszünk főni, amennyi jól ellepi. Tegyünk bele füstölt bordaporcot, vagy kisebb darabokra vágott füstölt tarját, /mert a borsó gyorsan megfől/ 1 gerezd fokhagymát, jobb íze lesz. Ha szinte szétfőttek a szemek, kivesszük külön tálra a füstölteket, majd elkeverjük benne az 1 evőkanál olajból, 1 evőkanál liszttel készült rántást. Utánsózzuk, ha kell, és tálaljuk. Füstölt áru híján füstölt hús ízű leveskockával is készülhet, ilyenkor fasírt-golyókat sütünk mellé, vagy virslit, kolbászt főzhetünk hozzá.

 

Lencsefőzelék

Ez tipikus szilveszteri ételként tartják számon, de bármikor jól jön a változatosság kedvéért. Felhasználhatunk hozzá szalonnabőrt, nyers sertés farkat, fület is. 20 dkg lencsét a bőrős darabokkal együtt tegyük kuktába /előáztatás nélkül/. Forrás után kb. 1 óráig főzzük, majd levéve a tűzről, a gőz kiengedése után, szedjük ki a főtt bőröket, a főzeléket a szokásos 1-1 evőkanál olaj-liszt, vöröshagymakrém rántást, rászűrve, elkeverjük, összeforraljuk, készre főzzük, utánízesítve tálaljuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

http://kulina.blog.hu/api/trackback/id/tr94232075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.